"Mensen met hartproblemen kunnen in hun infraroodsauna veilig aan hun conditie werken."

Fietsen, wandelen, zwemmen... een half uurtje per dag bewegen is goed voor je gezondheid. Maar niet iedereen kan een aantal kilometers lopen. Rolstoelpatiënten of mensen met hartproblemen bijvoorbeeld moeten een andere manier vinden om hun conditie op peil te houden. Een regelmatige infraroodbeurt in een Health Mate- infraroodsauna is een goed alternatief voor cardiovasculaire training, zo blijkt uit onderzoek. De Amerikaanse cardioloog Joel Kahn noemde een infraroodsauna na een recent onderzoek één van de belangrijkste manieren om hart- en vaatziekten te voorkomen. "It appears that a sauna a day keeps both the heart attack and the doctor away.", stelde hij.

Zo werkt het

Aangezien de warmte op een frequentie van 6.340 nm op je lichaam wordt overgedragen, ontstaat een opwarmingseffect diep in je spierweefsel en je organen. Je lichaam reageert op dat diep warmende effect met een stijging van het hartvolume en de hartslag, opgewekt door de hypothalamus. Deze 'nuttige harststress' geeft hetzelfde effect als na een cardiovasculaire training en oefening.

Ook gebruikt door NASA

Uit uitgebreid onderzoek van de NASA bleek begin jaren 80 dat infrarode stimulatie van de cardiovasculaire functie dé ideale manier was om de cardiovasculaire conditie van Amerikaanse astronauten tijdens lange ruimtevluchten te behouden.